Ekran Görüntüsü Nereye Kaydediliyor ?

Tezer

Global Mod
Global Mod
** Ekran Görüntüsü Nedir ve Neden İhtiyacınız Olabilir?**

Ekran görüntüsü, bilgisayar ekranınızın anlık bir görüntüsünü almanızı sağlayan bir işlemdir. Bu işlem genellikle "Print Screen" veya "PrtScn" tuşuyla yapılır ve ardından bu görüntü panoya kopyalanır. Ekran görüntüsü almanın birçok farklı kullanımı vardır. Örneğin, bir hata mesajını veya teknik bir sorunu belgelemek, bir oyun anını paylaşmak, bir internet sitesinin görüntüsünü kaydetmek veya bir belgeye görsel bir öğe eklemek gibi durumlar için kullanılabilir. Dolayısıyla, ekran görüntüsü alma becerisi günümüzde bilgisayar kullanıcıları için oldukça önemlidir.

** Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır?**

Ekran görüntüsü almak oldukça kolaydır ve genellikle birkaç basit adımdan oluşur. Windows işletim sistemi kullananlar için, genellikle klavyedeki "Print Screen" veya "PrtScn" tuşuna basarak bir ekran görüntüsü alabilirler. Bazı durumlarda, "Fn" tuşu ile birlikte "Print Screen" tuşuna basmak gerekebilir. Bu işlem ekran görüntüsünü panoya kopyalar. Ardından, görüntüyü bir resim düzenleme programına yapıştırabilir ve istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Mac kullanıcıları için, "Command + Shift + 4" tuşlarına basarak bir ekran görüntüsü alabilirler. Bu işlem, bir seçim yapmanıza ve sadece seçili alanı ekran görüntüsü olarak kaydetmenize olanak tanır.

** Ekran Görüntüsü Nereye Kaydedilir?**

Ekran görüntüsü alındıktan sonra, genellikle bilgisayarınızın belirli bir klasörüne kaydedilir. Ancak, ekran görüntüsünün nereye kaydedileceği, kullandığınız işletim sistemine ve ayarlarınıza bağlı olarak değişebilir. Windows işletim sistemi kullananlar için, ekran görüntüleri genellikle "Resimler" klasörünün içinde "Ekran Görüntüleri" adlı alt klasörde saklanır. Bu klasör, varsayılan olarak, ekran görüntüsü alındığında otomatik olarak oluşturulur ve buraya kaydedilir. Ancak, kullanıcılar istedikleri zaman bu kayıt konumunu değiştirebilirler.

Mac kullanıcıları için, ekran görüntüleri genellikle masaüstüne kaydedilir. Ancak, bu varsayılan kayıt konumu değiştirilebilir. Mac'in "Ekran Görüntüsü" uygulamasını kullanarak kayıt konumunu özelleştirmek mümkündür. Ayrıca, Mac kullanıcıları ekran görüntüsü alırken "Options" düğmesini tıklayarak kayıt konumunu geçici olarak değiştirebilirler.

** Ekran Görüntüsü Kayıt Konumunu Değiştirme**

Ekran görüntüsü kayıt konumunu değiştirmek isteyen kullanıcılar genellikle işletim sistemlerinin ayarlarında bu seçeneği bulabilirler. Windows işletim sistemi kullananlar için, bu ayarlar "Ayarlar" menüsünde "Sistem" sekmesi altında "Depolama" bölümünde bulunabilir. Buradan, "Yeni içeriklerin kaydedileceği konumu seçin" seçeneğine tıklayarak ekran görüntüsü kayıt konumunu değiştirebilirsiniz.

Mac kullanıcıları için, ekran görüntüsü kayıt konumunu değiştirmek için Terminal'i kullanabilirler. Terminal'i açın ve aşağıdaki komutu girin:

```bash

defaults write com.apple.screencapture location /path/to/new/location

```

Burada "/path/to/new/location" kısmını, ekran görüntülerinin kaydedilmesini istediğiniz yeni konumun yolunu belirtmek için değiştirin.

** Ekran Görüntüsü Neden Bulanık veya Düşük Kaliteli Olabilir?**

Bazı durumlarda, ekran görüntüleri bulanık veya düşük kaliteli olabilir. Bu durum, çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Örneğin, ekran görüntüsü alırken orijinal görüntünün çözünürlüğü düşükse, sonuç olarak elde edilen ekran görüntüsü de düşük kaliteli olabilir. Ayrıca, ekran görüntüsü alırken kullanılan dosya formatı da kaliteyi etkileyebilir. JPEG gibi sıkıştırılmış formatlar, PNG gibi kayıpsız formatlara göre daha düşük kaliteli olabilir. Bu nedenle, yüksek kaliteli ekran görüntüleri almak istiyorsanız, mümkünse kayıpsız formatları tercih etmek önemlidir.