Rajasthan'da geçen yıla göre %51 daha az yağmur kaydedildi: IMD

Nesrin

New member
Hindistan Meteoroloji Dairesi'nin (IMD) resmi verilerine göre Rajasthan bu yıl geçen yıla göre %51'den fazla daha az yağmur aldı.


Bu yıl Rajasthan'da muson yağmurları sırasında birçok yerde şiddetli sel, bina çökmesi ve sivil ölümleri bildirildi. (sembol resmi)

Geçen yıl, 22 Temmuz'a kadar 306,1 mm yağış kaydedildi; bu, normal 161,4 mm'den 144,7 mm'nin üzerindedir. Bu yıl eyalette 22 Temmuz'a kadar 157 mm yağış kaydedildi; bu normalden yaklaşık 4,4 mm daha az.

“Geçen yılın normal ortalamasına kıyasla eyalet, 22 Temmuz'a kadar yağışlarda yüzde 90 artış kaydetti. Ancak bu yıl aynı dönemde yağışlar %3 oranında gerçekleşti” dedi IMD şefi Radhe Shyam Sharma.

Hava durumu yetkilileri, musonun 25 Haziran'da Rajasthan'a ulaştığını ve 27 Haziran'dan itibaren özellikle eyaletin doğu kesiminde şiddetli yağışların meydana geldiğini söyledi. Pek çok yerde şiddetli sel, bina çökmesi ve sivil ölümleri bildirildi.

IMD verilerine göre bu yıl en büyük açık yaklaşık %39 ile Banswara'da, %35 ile Pratapgarh'da ve %28 ile Sirhoi'de gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl yağış açığı yüzde 10 civarında olan tek ilçe Baran oldu.

En yüksek yağış miktarı 363,3 mm ile Tonk'ta kaydedildi, onu 344,4 mm ile Dholpur ve 278,2 mm ile Dausa takip etti. Veriler, geçen yıl en yüksek yağış miktarının 889,7 mm ile Sirohi'de kaydedildiğini, onu 611,1 mm ile Pali ve 606,8 mm ile Jalore'nin takip ettiğini gösterdi.

Devlet su kaynakları portalından alınan verilere göre, eyalette son iki haftadır yağan yoğun yağışlara rağmen Rajasthan'daki barajların toplam su depolarının yaklaşık %66'sı kurudu ve bu durum birçok yerde sel benzeri durumlara yol açtı. Aralıksız devam eden şiddetli yağışlar Rajasthan'daki 691 barajın toplam su depolama kapasitesinin yarısını bile dolduramadı.

Devlet su yönetimi kurumunun resmi verilerine göre barajların temmuz ayında yalnızca yüzde 33,07'si doluydu. Geçen yılın aynı ayında bu oran sadece yüzde 51,11 civarındaydı.

Veriler ayrıca eyaletteki barajlardan 471'inin boş olduğunu, 215'inin kısmen dolu olduğunu ve yalnızca 5'inin ağzına ulaştığını gösterdi.

Tonk, Kota, Jaipur, Banswara, Deeg, Dausa, Bundi, Pali, Bhilwara, Pratapgarh, Dungarpur, Rajsamand ve Salumber'deki her biri 100 milyon metreküpten (Mcm) fazla kapasiteye sahip 22 büyük barajdan yalnızca üçü barajı geçebildi. Kota'daki barajlar suyun %50'sinden fazlasını depoluyor.

Bu gelişme hakkında yorum yapan IMD şefi Radhe Shyam Sharma, muson mevsiminin geri kalan aylarının açığı kapatabileceğine dair güvenini dile getirdi. “Geçen yıl Biparjoy nedeniyle yaşanan siklonik hava eyalette aşırı yağışlara neden oldu. Bu hava nedeniyle eyalette sezon resmi olarak başlamadan önce yağışların yaklaşık %25'i zaten karşılanmıştı.”

“Bu yıl yağış açığı normal ortalamaya göre sadece %3. Eyaletin yoğun ve ağır yağışlar alması nedeniyle bu açığın önümüzdeki ay kapatılması muhtemeldir” diye ekledi.