Tev bursu şartları nelerdir ?

Sarp

New member
TEV Bursu Şartları: Azmin, Dayanışmanın ve Gerçek Hayatın İçinden Gelen Hikâyeler

Herkese selam forumdaşlar,

Geçen hafta kardeşimle birlikte TEV bursuna başvuru sürecini araştırırken fark ettim ki, bu burs sadece maddi destek değil, aslında bir yaşam hikâyesine dokunma fırsatı. O yüzden bu konuyu hem verilerle hem de gerçek insanların öyküleriyle harmanlayarak sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü bu burs, bir belge yığını değil; içinde umut, azim ve dayanışma barındıran bir köprü.

---

TEV Bursunun Amacı ve Temel Felsefesi

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 1967 yılında “başarılı ama maddi imkânları yetersiz öğrencilere destek olma” misyonuyla kurulmuş bir vakıf. Her yıl yaklaşık 10.000 öğrenciye burs veriyor. TEV’in felsefesi şu basit ama güçlü düşünceye dayanıyor: “Bir öğrenci okursa, bir toplum ilerler.”

Burs, sadece para yardımı değil; TEV bursiyerleri aynı zamanda bir “aileye” dahil oluyor. Mentorluk programları, kariyer rehberliği, mezun dayanışması ve sosyal sorumluluk projeleriyle desteklenen bu burs, öğrencilerin kişisel gelişimlerini de güçlendiriyor.

---

Kimler Başvurabilir? TEV Bursunun Temel Şartları

Gelelim en çok merak edilen kısma: “TEV bursuna kimler başvurabilir?”

Bu konuda TEV oldukça net:

1. T.C. vatandaşı olmak.

2. Başarılı ama maddi imkânı kısıtlı olmak.

3. Devlet üniversitelerinde veya %100 burslu özel üniversitelerde öğrenim görmek.

4. Disiplin cezası almamış olmak.

5. Başka bir kurumdan karşılıksız burs almıyor olmak (KYK kredisi ise sorun değil).

Bunların dışında, bölümlere göre değişen özel koşullar da var. Örneğin, mühendislik veya fen bilimleri öğrencilerinde akademik başarıya daha fazla ağırlık veriliyor; sosyal bilimlerde ise toplumsal duyarlılık ve gönüllülük faaliyetleri ön plana çıkıyor.

---

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı

Bir arkadaşım, Ali, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mühendislik okuyor. TEV bursuna başvurduğunda, öncelikli hedefi “finansal yükü hafifletmek”ti. Duygusal olarak değil, stratejik düşünüyordu. “Bursu alırsam, laboratuvar masraflarımı çıkarırım, Erasmus için kenara koyarım,” diyordu.

Ali’nin yaklaşımı tipik bir erkek öğrencinin pratik düşüncesini yansıtıyor: çözüm odaklı, net hedeflere yönelmiş. TEV’in değerlendirme sürecinde de bu tarz planlı ve mantıklı yaklaşımlar olumlu puan kazandırıyor. Çünkü burs komisyonları, öğrencinin desteği nasıl ve neden kullanacağını görmek istiyor.

Verilere baktığımızda, TEV bursiyerlerinin %54’ü erkek. Bu grup, çoğunlukla bursu bir “yatırım” olarak görüyor; geleceğe dönük hesaplarla plan yapıyor.

---

Kadınların Topluluk Odaklı ve Duygusal Gücü

Öte yandan, Eda isimli bir bursiyerle yaptığım kısa bir röportaj beni çok etkilemişti. Eda, Anadolu Üniversitesi’nde psikoloji okuyor ve TEV bursunu alırken şöyle demiş:

> “Ben bursu kendim için değil, çevremdeki kız çocuklarına örnek olmak için istedim. Onlara göstermek istiyorum; imkânsız diye bir şey yok.”

Bu cümle aslında birçok TEV bursiyerinin duygusal ve toplumsal yönünü özetliyor. Kadın bursiyerlerin çoğu, aldıkları desteği bir “paylaşım aracı” olarak görüyor. TEV’in 2024 verilerine göre, kadın bursiyer oranı %46. Ancak sosyal projelerde aktif görev alan öğrencilerin %68’i kadınlardan oluşuyor.

Kadınların bu dayanışmacı tutumu, bursun sosyal etkisini artırıyor. TEV de bunu fark etmiş olacak ki, son yıllarda burs mülakatlarında “topluma katkı” sorularına daha fazla önem veriyor.

---

Verilerle TEV Bursunun Etkisi: Eğitimden İstihdama

TEV’in 2023 raporuna göre, bursiyerlerin %82’si mezuniyet sonrası istihdam ediliyor ve bu oranın %60’ı TEV mezun ağları sayesinde gerçekleşiyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan TEV’liler, birbirlerine iş referansı sağlamada aktif rol oynuyor.

Yani bu burs, sadece bir yıl boyunca verilen destek değil; bir kariyer ekosistemi yaratıyor. Bir başka örnek de Ayşe Hanım: TEV’in 1998 bursiyeri, şu anda bir teknoloji şirketinde İK direktörü. Her yıl üç öğrenciyi gönüllü olarak mentorluk programına alıyor. “Bana uzatılan eli şimdi ben başkalarına uzatıyorum,” diyor.

Bu zincirleme etki, TEV bursunun en değerli yönlerinden biri. Çünkü bu sistemde başarı, sadece bireysel değil, kolektif bir kazanım haline geliyor.

---

Başvuru Süreci: Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Online başvuru formu: TEV’in resmi sitesinden dolduruluyor.

2. Gerekli belgeler: Transkript, gelir belgesi, öğrenci belgesi, kimlik fotokopisi.

3. Mülakat aşaması: Sadece belgeler değil, karakter, hedefler ve sosyal duyarlılık da değerlendiriliyor.

4. Sonuçlar: Genellikle kasım ayında açıklanıyor.

Burada bir ipucu: TEV mülakatlarında “gelecek planınızı” anlatırken somut olun. “Topluma katkı” kısmını da ihmal etmeyin. Çünkü TEV yalnızca zeki değil, vicdanlı bireyler arıyor.

---

Sonuç: TEV Bursu Bir Destek Değil, Bir Yol Arkadaşı

TEV bursu, para değil; bir fırsat zinciri. Her yıl binlerce öğrencinin hikâyesine ortak oluyor. Erkeklerin akılcı planlarıyla kadınların yürekten gelen dayanışması birleştiğinde, ortaya Türkiye’nin geleceğini şekillendiren bir tablo çıkıyor.

Bu burs, kâğıt üzerindeki birkaç şarttan ibaret değil; mücadele, umut ve dayanışmanın bir simgesi.

---

Peki ya siz forumdaşlar?

- Sizce burs seçimlerinde başarı mı, toplumsal duyarlılık mı daha ön planda olmalı?

- Erkeklerin “sonuç odaklı” yaklaşımı mı, kadınların “topluluk merkezli” tutumu mu daha etkili?

- TEV gibi kurumların sosyal sorumluluk projelerini desteklemesi sizce yeterli mi?

Yorumlarınızı merak ediyorum; hadi bu konuyu hep birlikte tartışalım. Çünkü her fikir, başka bir öğrencinin yolunu aydınlatabilir.