Batı Racastan'da bir umut ve meydan okuma

Nesrin

New member
Geçmişte seçmenlerin oylamadan önce bir adayı kazanan ilan ettiği birkaç örnek yaşandı. Pencap-2022'de olduğu gibi, Thar'ın 72.000 kilometrekarelik kum tepeleri ve çalılık alanlarına yayılan Barmer Lok Sabha seçim bölgesinde mucize ortaya çıkıyor gibi görünüyor.


Ravindra Singh Bhati, Barmer'dan Bağımsız Lok Sabha adayı. (Fotoğraf: X)

Aday Ravindra Singh Bhati, oyunun ana oyuncularından hiçbirine, yani BJP'ye ve Kongre'ye ait değil. Modern ve gelenekselin bir karışımı olan kendisi, Marwari'de sahada iletişim kuran, eğitim fırsatları, istihdam, erişilebilir sağlık tesisleri ve kıt içme suyu arayışında olan seçmenlerin ilgisini çeken konuları vurgulayan bir sosyal medya 'şampiyonu'dur.

HT, her zaman, her yerde kriket yakalamanın tek adresi olan Crick-it'i tanıtıyor. Şimdi keşfedin!

Onun savaş çığlığı sosyal ve enerjiktir, nefret dolu ya da bölücü değildir. Çözüm öneren sıkılmış yumruğundan vazgeçiyor ve akıcı Marwari'ye geçerek insanları güçlü kalmaya ve (sorunlar üzerine) kafa kafaya savaşmaya çağırıyor: “Tantha rehsan, bhached bolan san.” Sözlük çok güzel çalıştı ve partisinden gök gürültüsünü çaldı. -2023 genel seçimlerinde rakiplerini bağımsız aday olarak destekledi. Üçlü bir yarışmada Barmer'ın sekiz Vidhan Sabha bölümünden biri olan Sheo'da galip geldi.

Bhati, 1997 yılında yerel bir öğretmenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve 2019'dan beri çöl eyaletinde ortalığı karıştırıyor. O sırada Jai Narain Vyas Üniversitesi Öğrenci Birliği'nin (JNVUSU) Başkanı seçildi. BJP'nin öğrenci kanadı ABVP'nin kendisine soğuk davranmasıyla, üniversitenin 57 yıllık tarihinde herhangi bir partiyle bağlantısı olmayan öğrenci birliğinin seçilmiş ilk başkanı oldu.

Siyasi koltuk değneği olmadan bir öğrenci lideri ve yasa koyucu olarak bunu başaran Bhati, Rajasthan'ın iki kutuplu yönetiminde benzersizdir. Aslında Başbakan Bhajan Lal Sharma'nın kendisini Barmer yarışından çekmeye yönelik gecikmiş girişimini reddetti. “CM benden yarışmamamı istedi. Bu seçimleri ben değil Barmer halkı yürüttüğü için bunu kabul edemezdim” dedi Hindustan Times'a. Üçlü mücadeledeki ana rakibinin ismi sorulduğunda gülerek yanıt verdi: “Kongre (Ummaida Ram) ve BJP (Kailash Chaudhary) ikinci sıra için mücadele ediyor.”

Ana rakipleri Jat topluluğundan olduğundan, merkezi bakan ve milletvekili Chaudhary'nin umutlarını iyileştirmesi durumunda Bhati tehlikede olabilir. Bu, HİNDİSTAN'ın müttefiki Hanuman Beniwal'in Jat merkezli Rashtriya Loktantrik Partisi'nden Kongre'ye ithal edilen Ummaida Ram için bir fırsat yaratabilir. Benwial, 19 Nisan'da sandık başına giden Nagaur koltuğundan yarıştı. Jodhpur'daki Phalodi Satta Pazarı'nda spekülatörler, RLP liderinin Kongre'den dönen ve BJP adayı Jyoti Mirdha'ya karşı şansını övüyor.

Bir Rajput lideri, “Bhati özeldir çünkü parti etiketi olmadan kendi adına oy alır” dedi ve hayranlıkla ekledi: “Bandey mei hai dum.” Bu iltifatı sonuna kadar hak etti! Son birkaç on yılda siyasette yükselişe geçen diğer eski JNVUSU başkanları bunu parti bayrakları altında yaptılar: eski milletvekili Jalam Singh (BJP), milletvekili Harish Chaudhary (Kongre) ve Jodhpur milletvekili Gajendra Singh Shekhawat ve diğerleri (BJP).

Reddedilen bir söz

Gençliğin Bhati'de gördüğü umut bir zamanlar Shekhawat'a bağlanmıştı. Uzun boylu, heybetli bir adam olan Shekhawat, 2014 yılında komşu Jodhpur seçim bölgesinden ilk kez Parlamentoya döndüğünde buna uygun bir aura taşıyordu. Daha sonra Narendra Modi tarafından BJP'nin pan-Rajasthan yüzü olması için özel olarak seçilen biri olarak görüldü.

Strateji mantıklıydı. Madun sınıfları hareket ettirebilen etkili Rajput topluluğu, üç kez başbakan olan Bhairon Singh Shekhawat ve eski savunma bakanı Jaswant Singh'in ölümüyle lidersiz kaldı. Ayrıca batı Rajasthan'dan bir başka önemli Rajput figürü olan Kalyan Singh Kalvi de kayıptı. 'Sati Pratha'yı savunmasıyla tanınan, 1990'dan 1991'e kadar kısa ömürlü Chandrashekhar döneminde bakanlık yaptı.

Zamanın çeşitli noktalarında, Bhati'nin daha hızlı bir siyasi yükseliş aradığı Barmer, Lok Sabha'da Kalvi ve Jaswant Singh tarafından temsil edildi.

Gajendra Singh'in siyasi tabanı Marwar'da. Ancak kıdemli Shekhawat gibi o da aslen Shekhawati bölgesinden geliyor ve bu noktada Kongre'deki rakibi Karan Singh Uchiyarda onu bir yabancı olarak tanımlıyor. Ancak bu, Jal Shakti bakanının Jodhpur'da hat-trick zaferi kazanma çabasında karşılaştığı bariz muhalefetle karşılaştırıldığında küçük bir darbe.

Ona on yıl önce heyecan verici bir başlangıç sağlayan şehrin siyasi ortamı, destekçileri tarafından sevgiyle 'Gajju Banna' olarak adlandırılan BJP lideri için çetrefilli bir hal aldı.

Shekhawat, Jodhpur'da zorlu arazilerle karşılaştı. Analistler, onun siyasi büyümesini engellemeye yönelik kıskaç saldırısının iki farklı güç merkezi tarafından yönetildiğini söylüyor: CM görevi için daha genç bir aday istemeyen BJP'li Vasundhara Raje ve kendi adayını kurtarmak zorunda kalan Kongre'den Ashok Gehlot. Oğlu Vaibhav'ın 2019'daki büyük yenilgisinin ardından Jodhpur'un ana üssü. (Vaibhav Gehlot, bu sefer Jalore'dan mücadelenin içinde; Buta Singh, üç kez Kongre üyesi olarak ve bir kez bağımsız olarak olmak üzere dört kez Parlamento'ya döndü. A Kongre öncesinde küçük bir bölge olduğundan, koltuğun değişen demografik yapısı onu da… altüst etti.)

Raje'nin muhalefeti, Shekhawat'ın BJP'nin eyalet biriminde en üst sırada yer aldığını reddetti. Ancak siyasette bu tür engeller olağandır. Ancak şu anda aktif desteğine ihtiyaç duyduğu bazı eyalet yasa koyucularıyla da açık tartışmalar yaşadı.

Olumlu tarafı, bakan Modi'nin himayesinden hoşlanıyor. Yerel çay satıcısı Chattar Singh, “Modi'nin kazandığını görmek isteyenler Shekhawat'a oy verecek” dedi. Tahmini: “Mücadele zorlu ama kazanılabilir olacak.”

Kısa süre önce Kongre'den BJP'ye katılan Marwar Rajput Sabha Başkanı Hanuman Singh Khangta, görevdeki milletvekilinin ayrılmasının yabancılaşmış kesimleri yatıştırarak kaybedilen iyi niyeti yeniden kazanacağından emin.

Jodhpur Lok Sabha biletinin reddedilmesi nedeniyle Gehlot ile anlaşmazlığa düşen Khangta, “Kongre, BJP ile mücadele edecek organizasyondan yoksun” dedi. Shekhawat'ın seçim kampanyasını istikrara kavuşturmak için Rajasthan'ın dört bir yanından yaklaşık 5.000 Rajput ailesine ev sahipliği yapan Tuğgeneral Zorawar Singh Topluluğu'nda (BZS) bir toplantı düzenledi. BZS, Gehlot'un Jodhpur'daki Sardarpura kalesinde yer aldığından, buradaki BJP yanlısı mitingde eski CM'nin kalesine bir tür baskın düzenlendi.

Toplu işe alım gerektirmeyen karizma

Elbette, Bhati'nin Barmer'da yürüttüğü mücadele parkta yapılacak bir savaş değil. Parlak zırhlı şövalye olarak kabul edilen genç rakibin başarılı olup olamayacağını yalnızca zaman gösterecek. “Doğru zamanda doğru yere geldi. Doldurulması gereken bir boşluk var,” diyor Barmer'in 690 panchayat başından oluşan sarpanch grubuna liderlik eden Hindu Singh Soda. BJP ile müttefik olmasına rağmen Kailash Chaudhary'nin rakip kampanyanın yükselişte olduğu seçim bölgesinde zayıf bağlantılar kurduğunu itiraf etti: “Bhati'nin mitinglerinde insanlar çekirge gibi akın ediyor. Nakit bursun cazibesine rağmen çağrımıza bu kadar çok sayıda gelmiyorlar.”

Soda'nın Barmer kasabasında işlettiği bir kafe, Bhati'yi destekleyen eklektik bir genç karışımıyla doluydu. “Rajput'larla Jat'lerin her zaman anlaşmazlığa düştüğü bir bölgede kast önyargılarının ötesinde” hizmet etme konusundaki coşkusu ve samimiyetinden dolayı onu desteklediklerini söylediler.

Kahve içerken sohbet edenlerin çoğu Bhati'yi X'te (Twitter) takip etti. Liderlerinin “ulus karşıtı güçlerle” bağlantılarını iddia eden rakip tweetlere yanıt olarak #AayegaTouBhatiHi etiketini kullandılar.

Ancak Bhati halkının becerilerinin en iyi tanınması, Jodhpur'daki kendini adamış bir Shekhawat takipçisinden geldi. Mumbai havaalanında şans eseri karşılaştıklarını hatırlatan Harishchandra Singh şunları söyledi: “Torunumu ve uğraştığım çantayı taşımama yardım etmeden önce bana zarif bir dhok (pranam) ikram etti. Bu adam hakkındaki ilk ve son izlenimim. Barmer'da sesim yok. Ama benim desteğim var.”